Opperdoes & omgeving

‘Cees van Moeder’, de naam van ons huis, is een van de oudste woningen van het dorp. De ligging is bijzonder: boven op een oude natuurlijke terp en aan een doodlopende steeg.  Onze tuin (de voormalige ‘Bulleweid’) grenst aan het oude kerkhofje van de Hervormde kerk en is omzoomd door veel groen. De rust wordt hier niet verstoord door vlak langsrijdend autoverkeer.

Opperdoes is een agrarische dorp en bekend vanwege de aardappel ‘De Opperdoezer Ronde’, die alleen hier geteeld mag worden. Het dorp is zeer de moeite waard om te bezichtigen en wordt ook wel ‘Klein Giethoorn’ genoemd vanwege de nog aanwezige sloten met bruggetjes. In het oude gedeelte vindt u prachtige stolpboerderijen die veelal stijlvol zijn gerestaureerd. De onderzijden van de boerderijen en oudere woningen zijn vaak wit of blauw geschilderd om de geesten het idee van daglicht te geven en ze zo op afstand te houden.  Opperdoes ligt in de historische driehoek ‘Hoorn – Medemblik- Enkhuizen’), de museumstoomtram rijdt ook door ons dorp en er is een echt ouderwets tramstation

In de omgeving van Opperdoes vindt u twee kilometer naar het oosten Medemblik. Hier zijn de havens, het IJsselmeer met recreatieoevers, leuke winkeltjes, restaurants, cafés, de stadsgrachten met hun karakteristieke huizen, de VVV, kasteel Radboud, het Bakkerijmuseum, en het tot museum ingerichte stoomgemaal. Zomers worden er diverse evenementen georganiseerd, zoals de romantische markten, inter­nationale zeilwedstrijden, harddraverij, kermis, enz. Op Bungalowpark Zuiderzee kunt u een boot huren om rond Medemblik en omgeving te varen. U kunt daarbij kiezen uit vier typen boten; een fluisterboot, een motorboot, een sloep en een kano. Bij het huren van een boot krijgt u een vaarkaart van de omgeving mee. Aan de westkant van Opperdoes ligt Twisk met zijn beschermde dorpsgezicht en vele monumenten. Een wandeling of fietstocht door dit prachtige lintdorp met zijn bomen, herenhuizen en stolpboerderijen zal voor velen een onvergetelijke ervaring zijn. In het noorden vindt u de oudste IJsselmeer polder: de Wieringermeer. Met zijn vergezichten en rustige polderwegen biedt het de fietser vele mogelijkheden. U kunt er fietsen langs het IJsselmeer, Waddenzee en Amstelmeer. Vergeet u niet de schilderachtige dorpjes: Vatrop, Stroe, Oosterland en Westerland te bezoeken. Richting het zuiden komt u in Oostwoud, een landelijk West-Fries dorp. Hier vindt u een buitenzwembad, de gezellige houten speelgoedwinkel de Vliegenzwam,  Sauna de Bongerd en het Egboetswater, waar u kunt fietsen, wandelen of  recreëren.

Toeristische tips:
 • Op een steenworp afstand vindt u het Bijenmuseum (u kunt daar desgewenst ook pannenkoeken en snacks nuttigen).
 • In de informatie map zit een uitgeprinte wandelroute van een uur door Opperdoes (uitgezet door het historisch genootschap).
 • Tussen 5 en 45 minuten autorijden kunt u veel mooie dorpen, steden en natuurgebieden bezoeken. O.a. Medemblik, Enkhuizen, Alkmaar, Schagen, Kolhorn, Callantsoog, natuurgebied Zwanenwater, Wieringen, het Robbenoordbos, IJsselmeer, Waddenzee, Schoorl, Amsterdam, Haarlem, Volendam, Marken en Zaandam.
 • Geniet van de tijdreis door de Historische Driehoek: Hoorn, Medemblik en Enkhuizen. De stoomtram, boot en trein verbinden de drie steden met elkaar. Met de tram rijdt u door West-Friesland en u maakt een boottocht over het IJsselmeer. Vervlogen tijden komen weer tot leven!
 • De volgende plaatsen zijn zeer geschikt voor een dagje uit
  – Medemblik: kasteel Radboud, het Bakkerijmuseum en het tot museum ingerichte stoomgemaal.
  – Enkhuizen: het Openluchtmuseum, Sprookjeswonderland en het Flessenscheepjesmuseum. Aan de rand van Enkhuizen vindt u het Streekbos waar u kunt wandelen, zwemmen, spelen, picknicken of een maaltijd kunt nuttigen in het restaurant.
  – Hoorn: het West-Fries museum en het museum van de 20e eeuw.
  – Waarland: Vlindertuin Vlindorado.
  – Nieuwe Niedorp: Jan Cees Lont Sfeerboerderij.
  – Tuitjenhorn: Het Van Blanckendaell Park.
  – Anna Paulowna: Dierenpark Hoenderdaell.
  – Alkmaar: Stedelijk museum en Kaasmuseum. Voor de liefhebbers/fans is er ook nog een biermuseum en een Beatles museum.
  – Amsterdam: het Rijksmuseum, Van Gogh Museum, het Anne Frank Huis,  het Scheepvaartmuseum, het Tropenmuseum, Foam, en de Hermitage.
  – Zaandam: Zaanse Schans, Zaans museum en het Czaar Peterhuisje.
  – Haarlem: Teylers museum, Frans Hals museum, het Cruquius Museum en Haarlem Canal Tours.
  – Omgeving van Haarlem:  Stadspark  Haarlemmerhout, Kraantje lek in Overveen en het grootste speeltuinpark van Europa Linnaeushof in Heemstede. Ook zijn er talrijke oude buitenplaatsen te bewonderen (o.a. Elswout en landgoed Duin en Kruidberg).
  – Lisse: de Keukenhof, open van derde week maart tot en met derde week mei.
 • Een sportieve wandeling kunt u maken in
  – het Robbenoordbos, gelegen in de Wieringermeer. Er zijn mooie boswandelingen te maken.
  – Callantsoog, daar vindt u op korte loopafstand strand en zee. Ook zijn er strandtenten, winkeltjes en restaurants.
  – Schoorl, daar kunt u wandelen in een uitgebreid duingebied. Vanaf het bezoekerscentrum is het naar het strand en de zee 5 km. wandelen. Er zijn verschillende bewegwijzerde wandelingen uitgezet. Schoorl heeft een gezellig centrum met een klimduin, winkels en restaurants.
 • Op de fiets zijn er mooie tochten te maken
  – Fietsen kunt u naar: Hoorn, het Egboetswater, Wieringen, de Wieringermeerpolder of Enkhuizen (fietspad boven op de dijk, met uitzicht over het IJsselmeer).
  – Ook kunt u er voor kiezen om in de nabije omgeving rond te fietsen en oude schilderachtige dorpjes te bezichtigen in West-Friesland.
  – Voor de geoefende fietser is de Westfriese Omringdijkroute (135 km.) een aanrader.
  – Het is ook mogelijk om via Den Oever en de Afsluitdijk naar Stavoren te fietsen. In Stavoren kan de boot terug naar Enkhuizen genomen worden en dan is het nog 20 kilometer terug fietsen naar Opperdoes. Met de elektrische fietsen zijn deze langere afstanden mogelijk.
 • Opperdoes ligt aan twee lange toertochten
  – De meaning of walk (wandel/eventueel fietstocht rondom IJsselmeer).
  – De lange afstand wandeling nummer 14 (Groot Friesland Pad). De LAW 14 is nog in ontwikkeling, de route stopt op dit moment in Sneek.
Kortom: ‘Cees van Moeder’ is een prima uitvalsbasis!